Gezondheid‎ > ‎

Geboorte

De Kerry Hill is een schaap wat vrij makkelijk aflammert, hulp is meestal niet nodig.
De draagtijd voor een kerry ooi ligt rond de 148 dagen.
Een 1-jarige kerry hill geeft meestal 1 lam, oudere dieren in het algemeen 2.
 
Een goed begin...
De meest intensieve periode van het jaar voor een schapenhouder is uiteraard de lammertijd. Men kan gerust stellen dat de helft van alle arbeid bij het houden van schapen gedurende de lammertijd dient geleverd te worden. Door een goede planning gedurende de paartijd kan men er voor zorgen dat de verschillende ooien snel na elkaar zullen lammeren. Een korte lammertijd betekent minder werk.

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt ook voor de lammertijd bij schapen. Volgende voorbereidingen kan je maken voordat de ooi gaat lammeren:
  • de kraamstal of de lammerbox moet proper zijn en voorzien zijn van vers stro.
  • zorg voor kunstbiest en - melk
  • controleer de uiers van de ooien: zijn beide helften even vol? Is er een ontsteking?
  • Zorg dat de stalapotheek volledig is: jodiumtinctuur, glijmiddel, lange handschoenen, ontsmette touwtjes, ademhalingstimulerend middel, baarmoederpillen enz..

De geboorte

Enkele verschijnselen die aangeven dat de geboorte op komst is:

  • Afzondering: het schaap is een kudde dier. Als het zich afzondert van de kudde is er iets aan de hand. Dit kan de naderende bevalling zijn, maar kan ook duiden op ziekte.
  • Onrust: het schaap wordt onrustig en zoekt een plaats om te werpen. Andere ooien worden soms weg gejaagd. Het schaap gaat vaak liggen, staat weer op, loopt een rondje en gaat weer liggen. Krabben - De ooi krabt met de voorpoten in het stro.
  • Rondlopen: vaak loopt de ooi steeds rondjes, soms zelf zo vaak dat het aan de ligging van het stro te zien is.
  • Likken: de ooi likt met de tong langs haar lippen.
  • Omkijken: het schaap kijkt om naar de buik, want ze voelt daar iets vreemds.
Na een draagtijd van ongeveer 5 maanden min vijf dagen worden de lammeren geboren. Een eerste teken dat de geboorte nadert is het opzwellen van de uier. De uier kan op enkele uren sterk opzwellen waarbij de uierhuid zachtrood en glanzend wordt. Intern vinden ook de nodige veranderingen plaats: de geboorteweg wordt losser, het spierweefsel er rond ontspant. Ook de kling of vulva zwelt op en wordt rood. Een volgend teken is het lossen van de slijmprop. Vaak hangt er een slijmerige draad uit de kling van het schaap. Dit is het teken dat de geboorte in de volgende uren zal plaasvinden. Stoor het schaap nu niet, dit kan de geboorte aanzienlijk vertragen.

Tijdens de ontsluitings wordt de baarmoeder door de weeën geopend. De vruchtblazen worden naar buiten geperst en zullen tenslotte door de druk barsten. Dit stadium kan tot enige uren duren. De weeën worden stelselmatig krachtiger. Het schaap gaat regelmatig liggen en staat snel weer op. Zowel al liggend, als staande strekt de ooi het lichaam om de wee op te vangen. Eenmaal als de blaas zichtbaar wordt gaat het vaak erg snel en wordt het lam in een normale situatie naar buiten geperst. De meeste lammeren (90%) worden in de kopligging geboren, dit is de normale bevalling. In deze houdig duikt het lam als het ware uit de ooi met het kopje op de poten. De nageboorte komt bij eenlingen ongeveer een half uur tot enkele uren na de geboorte. Bij meerlingen enkele uren na de geboorte van het eerste lam. Na de geboorte trekt de baarmoeder samen.
De nageboorte komt een uur na de laatste geboorte. Indien de nageboorte na 4 uur nog niet uitgedreven is, kan je dit bespoedigen door een speciale baarmoederpil op te steken. Let er wel op dat de ooi de nageboorte kan opeten. Dit is niet noodzakelijk maar levert de ooi toch extra eiwit en mineralen.
Restanten van de nageboorte die achterblijven in de baarmoeder kunnen een baarmoederontsteking veroorzaken. Dit dient met antibiotica behandeld te worden.
Bron: Bioboer
Op deze website vindt u nog veel meer informatie.
 
 
*Nog een website met veel info over alles rond de geboorte van schapen:
 
*Op het internet zijn diverse filmpjes van schapengeboortes te bekijken.